Sedan 2016 har Tyresö islamiska kulturförening tagit mot nästan en halv miljon kronor i stöd från Sveriges muslimska förbund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter Säpotillslaget – Sveriges muslimska förbund kan förlora statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen slog Säpo till mot flera adresser i Tyresö, i en insats mot misstänkt förberedelse till terroristbrott. Ett av tillslagen var mot en islamisk förening, som sedan 2016 tagit mot en halv miljon kronor från Sveriges muslimska förbund. Nu riskerar förbundet att förlora sitt statsbidrag.

Under torsdagen slog Säkerhetspolisen och polisen till mot flera adresser i Tyresö söder om Stockholm. Ett av tillslagen var mot Tyresö islamiska kulturförenings lokaler.

Föreningen har sedan 2016 tagit emot nästan en halv miljon kronor i bidrag från Sveriges muslimska förbund, visar siffror som SVT begärt ut.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Sveriges muslimska förbund får årligen statsbidrag som de i sin tur använder för att stötta cirka 70 islamiska föreningar och församlingar i Sverige.

Stödet kan stoppas

Nu säger Myndigheten för stöd till trossamfund att de för en dialog med Säpo om att stoppa stödet till Sveriges muslimska förbund, vilket i så fall kan påverka de 70 föreningar som i sin tur tar emot stöd från förbundet. Något P4 Stockholm var först att rapportera.

– Kanske, vi vet fortfarande för lite vad som hänt. Det beror också mycket på hur trossamfundet hanterar den här uppkomna situationen. Har de känt till det här eller har de inte kontrollerat sina medlemsföreningar tillräckligt, säger Isak Reichel, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, till P4.

Sveriges muslimska förbund bryter med föreningen

Myndigheten för också en dialog med Sveriges muslimska förbund, som i sin tur stoppat stödet till Tyresö islamiska kulturförening efter torsdagens Säpoinsats mot föreningen.

Ordföranden för Sveriges muslimska förbund säger till Aftonbladet att man även fryst medlemskapet.

De fyra anhållna efter torsdagens tillslag är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Enligt Säpo finns det kopplingar till Islamiska staten, IS.

SVT Nyheter har sökt Tyresö islamiska kulturförening.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när poliserna bär ut automatvapnen under insatsen i Tyresö. Foto: Swepix

Sveriges muslimska förbunds stöd till föreningen i Tyresö

2016 – 84 851 kr

2017 – 33 445 kr

2018 – 40 000 kr

2019 – 50 00 kr

2020 – 98 700 kr

2021 – 90 000 kr

2022 – 48 000 kr

Källa: Myndigheten för stöd till trossamfund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet