Efter sexuella övergrepp – här är bristerna på förskolan i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun har genomfört en intern utredning på den förskola där den misstänkte pedofilen arbetade. Utredningen visar på flera brister vad gäller rutiner och informationsöverföring mellan chefer och personal.

Kommunen har sett över samtliga rutiner och arbetssätt som finns på förskolan efter händelsen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det som skett och det är viktigt att vi jobbar vidare med det som framkommit under utredningen, säger Anette Älmdalen, utbildningsdirektör i Botkyrka kommun.

Personalen ska utbildas

Utredningen visar bland annat att det saknas nedskrivna rutiner om anmälningsplikt, något man kommer att utbilda personalen i.

– Om det inte är tydligt med anmälningsplikten, vem man ska vända sig till och hur informationen ska föras vidare, kan det bli brister och att det inte går en rapport till huvudmannen eller en orosanmälan till socialtjänsten, säger Anette Älmdalen.

Hur mår personalen och barnen på förskolan efter händelsen?

– Det är svårt att svara på. I det här läget är det viktigt att upprätthålla en så trygg och normal verksamhet som möjligt utifrån barnens perspektiv. För personalen har vi satt in krisstöd och även föräldrar har erbjudits samtalsstöd.

Arbetar med referenser

Kommunens HR-avdelning har fått i uppdrag att se över hur man arbetar med referenser vid nyanställning och hur informationsöverföringen kan bli säkrare. Utredningen visar att referenser begärs i samband med rekrytering, men att överföringen av uppgifter mellan arbetsgivare inte fungerat.

En handlingsplan med nya regler för att motverka övergrepp gäller för alla förskolor i kommunen. En extern utredning, liksom en granskning av Skolinspektionen, ska också genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.