Nu är biblioteket populärt bland Bredängs ungdomar. Foto: Moa Ferm/SVT

Från kaos till succé: Nu kan Bredängs bibliotek bli årets bästa

Uppdaterad
Publicerad

Stök och trakasserier tvingade Bredängs bibliotek att stänga. Nu tävlar biblioteket mot två andra kandidater om att vinna titeln årets bibliotek. Lösningen var ett helt nytt koncept med ungdomar i fokus.

– Vi är jättesmickrade, säger bibliotekarien Maria Lorentzon.

Biblioteket i Bredäng har några tuffa år bakom sig. 2010 stängde biblioteket efter trakasserier från ungdomar. 2016 var det dags igen, biblioteket höll stängt på grund av stök och öppnade igen med väktare på plats.

”På två år har ledning och personal förvandlat biblioteket från en plats många invånare inte vågade besöka till en trivsam och välkomnande plats för barn och ungdomar.” Så lyder nomineringen när Punkt127 i Bredäng nu har chans att vinna titeln ”Årets bibliotek”, priset som delas ut av fackförbundet DIK.

Bokmässan 2018

Ungdomsprofil präglar biblioteket

Lösningen på problemen blev en nystart – ett nytt koncept med fokus på ungdomar. Den nya personalen fick i uppdrag att jobba specifikt med målgruppen unga.

– Vi började väldigt tidigt med att skapa kontakt med de barn och unga som bor här och kommer in till biblioteket efter skolan. Vi byggde upp vår verksamhet utifrån vad de önskade och ville ha, säger Maria Lorentzon, som jobbat som bibliotekarie i Bredäng sedan nystarten 2016.

Maria Lorentzon är en av bibliotekarierna som utvecklat Bredängs bibliotek sedan nystarten. Foto: Moa Ferm/SVT

”Vore jättekul att vinna”

På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg står det klart om Bredängsbiblioteket blir årets bibliotek. 

– Det vore såklart jättekul att vinna men jag känner mig väldigt smickrad och tacksam att vi över huvud taget blivit nominerade, säger Maria Lorentzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2018

Mer i ämnet