Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det brottsförebyggande arbetet innebär att vi har en hög synlighet”, säger polisen Fredrik Granqvist. Foto: Per Karlsson/SVT

Efter oroligheterna: Polis och kommun kraftsamlar kring Bro centrum

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder och explosioner har skakat den lilla orten Bro, norr om Stockholm. Det som tros vara hämndaktioner efter incidenter med ökända motocrossförare har i flera fall skett på öppen gata. Nu kraftsamlar polisen och kommunen kring Bro centrum efter den senaste tidens oroligheter.

I anslutning till biblioteket i Bro centrum ligger sedan årsskiftet ett trygghetscenter för medborgarna, där man kan träffa personer från kommunen, polisen, räddningstjänst och väktare. den ökade närvaro i Upplands Bro är en del av den trygghetsinsats som politikerna begärt.

– Det finns absolut en otrygghet utifrån det som har hänt och det är därför vi försöker vara här så mycket som möjligt, säger polisen Fredrik Granqvist.

Hör polisen utveckla sin bild av tryggheten i Upplands Bro i videoklippet ovan.

Bombhot mot trygghetscentret

Under onsdagskvällen riktades ett bombhot mot trygghetscentret i Bro på sociala medier, ett hot som kommunen nu polisanmält.

– Polisen tar det på allvar och en förundersökning är inledd, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

Även på kommunen tar man hotet på allvar och man har under torsdagen beslutat att tillsätta extra bevakning kring Brohuset i Bro och kommunhuset i Kungsängen, där verksamheten fortsätter trots hotet.

– Det är viktigt att att samhället inte viker ner sig efter hot mot demokratin, så vi kan inte stänga ner det skulle inte vara bra, säger presschef Sara Eklind.

Flera hämndaktioner

I maj månad gjorde polisen ett tillslag mot ett garage i centrala Bro där det fanns flera stulna motorcyklar. En ung man som pekats ut som ledare i det kriminella nätverket greps senare och natten därpå sattes 18 bilar i brand i området, något som polisen befarar hade koppling till gripandet.

Ännu en trolig hämndaktion skedde morgonen därpå utanför kommunhuset i Kungsängen, där en väska märkt med ordet ”bomb” placerades. I början på juni blev en fyraårig pojke påkörd av vårdslösa motocrossförare och därefter valde polisen att inleda ett offensivt arbete mot dessa.

Under måndagskvällen kastades ett föremål som exploderade in på en villatomt. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det ännu en hämndaktion då en av de boende tidigare samma kväll ska ha filmat buskörande ungdomar på motocrossfordon och kontaktat polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer