Karin Fälldin (C) är ordförande i tandvårdsberedningen. Foto: TT/SVT

Efter SVT:s granskning av tandvårdsfusket: Regionen stramar åt reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i somras kunde SVT berätta om omfattande fusk och slarv bland tandvårdsbolag i Stockholms län som utför en speciell typ av tandvård. Det handlade bland annat om överdebiteringar, felbehandlingar och till och med exempel på fakturor som skickats för avlidna patienter.Nu väljer Region Stockholm att ändra på vissa av reglerna för företagen som utför så kallad nödvändig tandvård.

– I slutändan handlar det om vårdkvalitet, säger Karin Fälldin (C) som är ordförande i tandvårdsberedningen i Region Stockholm.

Inte ens hälften av fakturorna godkändes

Det var i slutet av juni som SVT kunde berätta om fusket inom så kallad nödvändig tandvård, en tandvård för personer med ett omfattande omvårdnadsbehov och som bekostas av landets regioner. Vi kunde då avslöja att Region Stockholm i sina egna efterforskningar upptäckt stora fakturafusk.

En granskningstandläkare som anlitades för Region Stockholms räkning godkände då inte ens hälften av de fakturor som hen granskade från de vårdgivare som fakturerat för nödvändig tandvård.

– Som patient, skattebetalare och medmänniska blir man förbannad, sa Vänsterpartiets Jonas Lindberg till SVT då.

Nu väljer Region Stockholm att vidta åtgärder som bland annat handlar om att permanent ha en tandläkare som granskar fakturor för regionens räkning.

– För varje krona som vi lägger får vi tillbaka ungefär tio har vi sett, säger Karin Fälldin (C).

Hör mer om förändringarna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.