Polisbevakning utanför Karolinska sjukhuset i Solna efter dådet i april då en kapad lastbil körde på ett stort antal personer på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

En av fyra läkare utsatt för hot och våld

Publicerad

En av fyra läkare har utsatts för hot och våld de senaste tolv månaderna, visar en undersökning som Läkarförbundet har genomfört.

Av de 782 läkarna som deltog i enkäten svarade hälften att de aldrig har fått utbildning i hur de ska hantera våldsamma och hotfulla situationer eller en genomgång av säkerhetsrutiner i vården.

LÄS MER: Oroligt på akuten efter mordet i Östberga

Ökande problem

Läkare rapporterar om ökande problem med hotfulla situationer på sjukhus och vårdcentraler i hela landet. Det är inte bara läkare inom akutsjukvården som utsätts, utan även inom psykiatrin, inom primärvården och i barnsjukvården.

LÄS MER: Personal på akuten måste bära larm

Facket kräver åtgärder

Läkarförbundet kräver omedelbara åtgärder, bland annat att chefer och läkare inom vården ska utbildas i hur hot och våld ska hanteras.

Under dagen träffar regeringen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) in till rundabordssamtal för att diskutera hot och våld i akutsjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer