Foto: Stockholm Pride

I dag börjar festen

Publicerad

På måndag startar veckan som målar Stockholm i regnbågens alla färger, Stockholm Pride. Veckan då homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queers liv och rättigheter uppmärksammas, diskuteras och manifesteras.

– Vi behöver fortfarande utmana normer och öppna upp samhället. Veckan fungerar både som en trygg gemensam frizon och ett medialt strålkastarljus så vi kan ta oss framåt tillsammmas, säger Sandra Ehne som är ordförande för Stockholm Pride.

Måndag morgon drar Prideveckan igång på Kulturhuset, denna veckan kallat Pride House. Veckan är fylld med programpunkter som seminarier, workshops och uppträdanden.

– Vi hoppas på att 15.000 personer besöker våra evenemang under veckan och så hoppas vi på att slå rekord i paraden som ligger på en halv miljon människor som tittar på och går i tåget. En halv miljon som markerar och manifesterar alla människors lika värde, säger Sandra Ehne med förväntan i rösten.

500 volontärer

Just nu jobbar 500 volontärer in i det sista för att få allt i ordning.

– Vi jobbar för fullt med att utbilda volonäter och att få Pride Park och Pride House i ordning. Det är fantastiskt att se hur alla volontäer sliter, säger Sandra Ehne.

På onsdag öppnar Pride Park vid Stadion och då kommer artisten Jason Diakité, känd som Timbuktu, hålla ett invigningstal.

Vad kan Stockholmarna förvänta sig av veckan?

– Precis lika mycket som vanligt och ännu mer. Vi har 200 punkter med kultur och politik. Och vi fortsätter att utveckla förra årets nya höjdpunkter Kinkykvarteret och Pride Ung.

Kinkykvarteret är en liten del av Pride Park med 18-årsgräns. Kvarteret fylls med BDSM, bondage och pony play. Pride Ung riktar sig istället till de yngre och där kan unga möta jämngamla och bland annat pärla pärlplatta tillsammans.

– Huvudtanken är att man ska kunna prata med alla föreningar på plats, ingen fråga är för dum. Vi är där för att man ska våga fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet