Från händelsen i Malmö.

Pojke omhändertagen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två ensamkommande flyktingbarn, som ordningsvakter tryckte ner vid ett uppmärksammat ingripande i Malmö tidigare i år, omhändertogs på Centralen i Stockholm under torsdagskvällen.

Ett av de två ensamkommande flyktingbarn, som ordningsvakter tryckte ner vid ett uppmärksammat ingripande i Malmö tidigare i år, har omhändertagits på Centralen i Stockholm. Barnet hade sällskap av ytterligare en pojke som försvann innan polis och vakt hann fram, berättar Kia Sanrell, presstalesman vid polisregion Stockholm, för TT.

– I natt inkom samtal från ordningsvakt som sett att två barn befinner sig i centrala Stockholm. Vi skickar en patrull, men när barnen får syn på polis och vakt springer de från platsen, säger hon och fortsätter:

Ingripande mot nioåring

– Man hinner bara ikapp den ene. Det barnet som vi anträffar är efterlyst av sociala myndigheter och överlämnas.

Sanrell bekräftar att det rör sig om en av de två pojkar som hittills varit omhändertagen av sociala myndigheter i Danmark. Båda skulle förhöras av polis angående det ingripandet av ordningsvakter på Malmö central tidigare i år

Misstänkta för våld mot tjänseman

Pojkarna, som är efterlysta, följde inte med ordningsvakter frivilligt och misstänks nu för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman, rapporterar P4 Radio Stockholm.

Barnen har hittills varit omhändertagna av sociala myndigheter i Danmark och skulle förhöras av polis angående det uppmärksammade ingripandet av ordningsvakter på Malmö central tidigare i år. Då blev en av de två flyktingpojkarna, nio år gammal, bryskt nedtryckt i golvet av en vakt. En person som såg händelsen filmade, och klippet väckte mycket starka reaktioner hos allmänheten.

Pojkarna har nu tagits om hand av sociala myndigheter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet