Fredrik Saweståhl (M), ordförande i kommunstyrelsen i Tyresö och även andre vice ordförande i Moderaternas länsförbund i Stockholm. Foto: SVT

”Enskilda individer som verkar älska intriger”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens låga opinionssiffror för Moderaterna möts partiledaren Anna Kinberg Batra av missnöje och avgångskrav.
– Det går inte att vända utvecklingen, vi måste byta partiledare, säger en ledande kommunpolitiker i Stockholmsområdet. Samtidigt får moderatledaren stöd från annat håll.

Den tydligaste kritiken mot Anna Kinberg Batra sägs bland annat komma från Stockholmsområdet.

– Väljarna tycker som Moderaterna men kan inte tänka sig att rösta på Anna Kinberg Batra eftersom hon saknar utstrålning, säger en M-politiker på hög nivå till SVT Nyheter.

Politikern fortsätter:

– Botten har gått ur, det går inte att vända utvecklingen, vi måste byta partiledare.

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

”Inne i en negativ spiral”

Men inte alla moderater i Stockholm står bakom kravet på partiledarens avgång. Fredrik Saweståhl (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Tyresö och även andre vice ordförande i Moderaternas länsförbund i Stockholm.

– Jag är förvånad över uppgifterna om kritiken från Stockholm, jag har inte fått de signalerna. Jag har fullt förtroende för partiledaren och partiets politik och står inte bakom några avgångskrav. Min uppfattning är att det kommer från några enskilda individer som verkar älska att hålla på med intriger, säger Fredrik Saweståhl.

LÄS MER: Moderaternas väg från valförlust till opinionskris

Jimmy Baker är moderat oppositionsråd i Botkyrka. Utan att uttala sig om partiledarens vara eller inte vara så tycker han att det är tråkigt att det fokuseras på enskilda personfrågor istället för sakfrågor.

Jimmy Baker (M), oppositionsråd i Botkyrka.

– Det fokuseras på personen snarare än på politikens innehåll, att hitta lösningar på de samhällsproblem och de utmaningar som finns. Och i takt med att man pratar mer och mer om de här personfrågorna istället för de politiska lösningarna så känns det som att vi i partiet är inne i en negativ spiral som vi inte kommer ur, säger Jimmy Baker.

Oppositionsarbetet blir lidande

Jimmy Baker tror att om det fokuseras på personfrågor så får Moderaterna som parti svårare att få genomslag i opinionen för den parti de försöker formulera eller bedriva.

– Konsekvensen blir att vi sjunker ytterligare i opinionen. En annan konsekvens blir att det inte blir någon skjuts i oppositionsrollen gentemot regeringen, eftersom fokus blir kring interna bekymmer snarare än att vi kan vara en aktiv del i det politiska samtalet. Och en regering behöver en bra opposition, säger Jimmy Baker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet