”Ett förfärligt och sorgligt uttalande”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) reagerar nu på uttalandet om att romerna själva har valt att tigga på gatorna i Sverige och bosätta sig i tält.

I SVT:s inslag från Rumänien uttryckte en rumänsk senator att romerna själva valt sin livssituation och att de vill se sig själva som offer. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från Uppsala svarade på uttalande och ansåg tvärtom att romerna blir diskriminerade i Rumänien.

– Jag tycker att det är ett sorgligt och ganska förfärande uttalande. Det vittnar om en människorsyn som är ganska förfärlig, säger hon. Jag tror inte att en mamma eller pappa frivilligt lämnar sina barn och ger sig iväg på en vådlig resa  för att ta sig till ett land som är svinkallt och bor i en husvagn eller ett tält utan värme, säger hon.

– Faktum är att romerna hela tiden har haft den här levnadssituationen och den här systematiska stigmatiseringen är deras levnadsvillkor, fortsätter Cecilia Wikström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet