• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ewy Gaude gick från en sörjande mamma som förlorat sin son i ett meningslöst gängbråk till att arbeta som kriminalvårdare. Följ med till graven vid Salems kyrka och till anstalten Asptuna. Foto: Aida Arslanovic/SVT, Omar Daham/SVT

Ewy förlorade sin son i gängbråk – nu är hon kriminalvårdare

Uppdaterad
Publicerad

Ewy förlorade sin son i ett gängbråk för 26 år sen. Hon dedikerade sitt liv till att jobba med brottsoffer. Men de sista åren innan pension fick arbetslivet en oväntad vändning – hon blev vakt på anstalt.

En sommarnatt 1998 var Ewy Gaudes 21-årige son Teddy ute och festade med några kompisar i centrala Stockholm.

När Teddy skulle hemåt hamnade hans kompis i tjafs med ett annat gäng. Det hela slutade med att Teddy och hans vän kastades i vattnet vid Munkbrokajen.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Teddys kompis tog sig upp, men Teddy drunknade. Traumat gjorde att Ewys yrkesbana leddes om och hon blev föreläsare och började jobba med brottsoffer. Och de senaste fem åren som kriminalvårdare.

”En del brottsoffer är kriminella”

Hon tycker egentligen inte att det är någon större skillnad att jobba med brottsoffer som med kriminella.

– En del brottsoffer var ju också kriminella. Och många kriminella är också brottsoffer.

I dagarna gick Ewy Gaude egentligen i pension.

– Men jag måste ändå känna anstaltslukten ibland. Så jag kommer hoppa in som timvikarie ibland.

Se klippet om Ewy Gaudes oväntade yrkesbana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet