Foto: TT

Expert på gängkriminalitet: ”Polisen attackeras varje vecka”

Publicerad

Upploppet i Rinkeby är långt från unikt. Det menar Fredrik Gårdare, poliskommissarie i Stockholm och expert på gäng- och ungdomskriminalitet.

– Det är mycket allvarligt, det är tragiskt att vi har fått den här utvecklingen i utsatta bostadsområden runt om i landet, säger poliskommissarie Fredrik Gårdare.

Vad tror du om händelseutvecklingen i Rinkeby närmsta dagarna?

Upploppet i Rinkeby

– Det här är ett ständigt problem för de boende dygnet runt. Det är ett arbetsmiljöproblem för oss att jobba med en väldigt svår uppgift där vi då blir angripna.

De boende drabbas, vad gör ni för att hjälpa dem?

– Vi prioriterar. Vi gör kraftfulla insatser, framförallt måste det in med långsiktiga insatser för att komma tillrätta med problemet. Vi har väldigt många unga pojkar.

Vanligt med stenkastning mot polisen

Polisen sköt mot stenkastare i Rinkeby. Vad det rätt beslut?

– Det jag kan säga är att vi har allvarliga attacker mot polis i stort sett varje vecka i det här området och andra utsatta områden.

Anders Ygeman (S) menar att upploppen är en konsekvens av den ökade polisiära närvaron, hur går det ihop?

– Det är delvis en konsekvensen av att polisen ökar sin kraftansträndning. Vi ser att när vi kommer för nära och stör den organiserade brottsligheten. Den äldre som sysslar med grov kriminalitet. När vi ingriper mot deras narkotikahantering, deras vapenhanterande eller skrämmer bort deras kundkrets så ställer vi till det för dem. Då iscensätts attacker mot oss. Det är tyvärr ingenting ovanligt. Det händer varje vecka, berättar han.

LÄS MER: Ygeman:”Polisen backar inte ut”

Forskningen har kommit långt

Vad kan vi göra åt problemen du beskriver i utsatta områden?

– Vi måste jobba långsiktigt. Vi har en hög kunskap om gängkriminaliteten. Sverige ligger väldigt långt fram både forskningsmässigt och polisiärt. Vi måste rikta in väldigt tydliga insatser mot ledargestalter, vi måste agera mot gängen som just nu innebär en stor fara och använder dödligt våld, säger Fredrik Gårdare.

– Men vi måste också rikta in väldigt kraftiga insatser för att förebygga. Barn som växer upp måste växa upp tryggt. Vi ser alldeles för många som misslyckas i skolan och som får andra problem till exempel hamnar i kriminalitet och ser det som en väg i livet att tjäna pengar och att få status, fortsätter han.

Vilka ligger bakom den här typen av upplopp?

– Det är gäng som inte är speciellt välorganiserade. Det är ganska många unga män som är väldigt aktiva i kriminalitet överhuvudtaget som är synnerligen brottsaktiva i 20-årsåldern. De går ofta ett tragiskt öde till mötes. Många är döda runt 30 årsåldern på grund av våldet och narkotikan. Jag har sett många unga dö och många föräldrar begrava sina barn. Samhället måste mobilisera mot det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet