Experten: Otroligt hänsynslöst av gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Skadebilden vid brottsplatsen på Östermalm där en sprängladdning briserade den 13 januari, tyder på mycket sprängmedel. Det säger Sonny Björk, före detta kriminaltekniker, till SVT.

Efter att ha studerat skadebilden efter detonationen på Östermalm i Stockholm, konstaterar Sonny Björk att det handlar om en kraftig explosion.

– Det råder det ingen tvekan om. Den har slagit igenom betongbjälklag, så det är hål från trappan ner i källaren. Det tyder på att att det var mycket sprängmedel, säger han.

Explosionen på Östermalm

Sprängladdningen ska ha varit placerad utanför entrén till ett flerbostadshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

– I fall det är han som syns i videon som är gärningsman, så oroar det mig att han inte har någon kontroll på om det är någon person i närheten. Det är otroligt hänsynslöst. Om någon hade passerat när den detonerade hade det kunnat gå riktigt illa, säger Sonny Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet