• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Beteendevetaren Erik Angner har en del teorier om varför många stockholmare trotsat den sociala distanseringen den senaste tiden. Foto: Janerik Henriksson/TT/Oskar Brusén/SVT

Experten om stockholmarnas corona-beteende: ”Jag är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Strålande sol och sommartemperaturer har fått stockholmarna att belägra stadens parker och uteserveringar. Samtidigt vädjar svenska myndigheter att vi håller avstånd till varandra och upprätthåller den sociala distanseringen.
– Ett skäl kan vara att det är för komplexa regler, säger filosofen och beteendevetaren Erik Angner.

Synen i Humlegården är oväntad. Ett 50-tal solsugna stockholmare har brett ut sina picknickfiltar och njuter av det varma vädret. Det är en stor kontrast till de nästintill folktomma gator och torg som för bara bara några veckor sedan blivit en vanlig syn runt om i Stockholm.

– Det är massor med människor som är ute och som är alldeles för nära varandra, det ser man ju tydligt, säger filosofen och beteendevetaren Erik Angner. 

Otydliga regler

Erik Angner tror att det främst är otydligheten kring vilka regler och rekommendationer som faktiskt gäller som gör att vi, trots myndigheternas varningar, trängs på överfulla uteserveringar.

– En sak som vi har sett i forskningen är att, även tillsynes enkla regler kan vara svåra att förstå, säger filosofen och beteendevetaren Erik Angner.

Hör Erik Angner tre teorier om varför stockholmarna bryter mot den sociala distanseringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet