Experten: Skriv samboavtal medan ni är kära

Uppdaterad
Publicerad

Januari toppar skilsmässostatistiken, även för sambor. Men om ni redan bråkar om huset och bilen så är det troligen för sent att komma överens smidigt. Ni borde ha skrivit avtal medan ni fortfarande var kära, menar experten.

– Det är statistiskt fastslaget att i januari och i september brukar det inkomma flest ansökningar om äktenskapsskillnad till tingsrätten. För vår verksamhet brukar vi märka ett stigande antal konsultationer för just bodelningar och liknande, säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens jurist i Stockholm.

Statistik över hur många sambopar som går isär finns inte eftersom den sortens relation inte registreras. Men flera experter tror att statistiken är lik den för gifta.

”Skriv avtal före”

Och för sambor som väljer att flytta isär dyker det upp fler problem. När boet väl ska delas inser många att det kanske är för sent att komma överens utan bråk.

– Vi rekommenderar alla att tänka igenom före, så att man skriver avtal om det man är överens om när man fortfarande tycker om varandra, säger Arne Ohlson på Länsförsäkringar bank.

Skillnader om bodelning

Många kanske tror att det inte är någon större skillnad att separera som sambo mot att skilja sig som gift. Men sambolagen och äktenskapsbalken skiljer sig åt bland annat vad gäller bodelning.

Är man gift så har man enligt lagen rätt att dela på allt som man äger tillsammans, även det man hade med sig in i äktenskapet. Men som sambo ingår bara den gemensamma, permanenta bostaden och bohaget i bodelningen. Har man exempelvis en bil så får den som har betalt för den behålla den.

– Men är man sambo och köper en bostadsrätt där den ena parten står som ägare, så har den andra personen rätt till hälften av bostadens värde enligt sambolagen. Utan att ha lagt in en endaste krona, säger Carola Erixon Gyllenmyr på Länsförsäkringar bank.

Men man kan komma förbi en del av det här genom att skriva ett samboavtal som upphäver sambolagens regler om bodelning.

– Grundregeln är alltid: Skriv testamente när du kan och skriv samboavtal när ni är kära. Så att ni inte behöver bråka när ni skiljer er, säger Arne Ohlson.

Det här gäller vid separation

  • Ett gift par delar på all egendom (som är giftorättsgods) vid en skilsmässa, även det som man ägt var för sig före äktenskapet. Vill man frångå det så kan man skriva ett äktenskapsförord. Det går att skriva när som helst förutsatt att båda parter är överens och skriver under. Vanligt är att man skriver äktenskapsförordet innan man gifter sig. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverkets äktenskapsregister.
  • För sambor som separerar ingår bara den permanenta bostaden och bohag som är införskaffat för gemensamt användande i bodelningen. Allt som var och en av parterna äger utöver denna så kallade samboegendom – exempelvis bilar, fritidshus eller kapital – faller utanför bodelning. Viktigt att notera att bostadens värde delas med hälften var i bodelning oavsett vem som betalat. Värdet av det bohag som köpts gemensamt till den gemensamma bostaden delas också. Vill man frångå de här reglerna kan man upprätta ett samboavtal som avtalar bort reglerna om bodelning. Även samboavtal kan skrivas närsomhelst i en relation, givet att båda är beredda att skriva under.
  • Förutom bodelning får dödsfall olika konsekvenser i den gifta relationen/samborelationen.
  • Gifta personer ärver varandra enligt ärvdabalken. Först när båda föräldrarna gått bort ärver de gemensamma barnen. Så kallade särkullbarn har rätt till arv redan vid sin förälders bortgång. Sambor ärver däremot inte varandra. Om en i paret dör får den andra parten bara behålla värdet av halva bostaden och hälften av det gemensamma bohaget.

Källa: Familjens jurist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.