Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På plats • Se SVT:s reporter berätta om mannen som står skriven på adressen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Explosion vid flerfamiljshus i Handen – misstänkt mordbeställare skriven på adressen

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade vid porten till ett flerfamiljshus i Handen söder om Stockholm natten till måndag.

På adressen är en man i 20-årsåldern skriven som nyligen häktades misstänkt för att bland annat ha anstiftat ett mord i Jordbro.

Polisen larmades klockan 03.06 natten till måndag om en kraftig smäll i ett bostadsområde i Handen i Haninge kommun.

På plats konstaterades att något har detonerat vid entrén till ett flerfamiljshus. Ingen person ska ha skadats i samband med explosionen.

Våldsvågen i Stockholm

– Det är bland annat en port i fastigheten som är helt söndersprängd. Det handlar även om trasiga fönster på den sidan där det har detonerat, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Bomb och kriminaltekniker kommer undersöka exakt vad det rör sig om för sprängladdning. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen har ännu frihetsberövats.

Häktad man skriven på adressen

På adressen där det sprängdes är en man i 20-årsåldern skriven som nyligen häktades, misstänkt för att ha anstiftat två grova våldsbrott i september. Enligt uppgift till SVT har båda koppling till Foxtrotkonflikten.

Mannen är misstänkt för att ha anstiftat ett mord i Jordbro i Haninge, där en man sköts ihjäl och ytterligare man skottskadades.

Han är också misstänkt för att ha anstiftat ett mordförsök dagen innan i Åkersberga.

- Jag kan inte bekräfta uppgifterna, men det ingår i vårt arbete att undersöka adresser där detonationer inträffar. Vi tittar alltid på vilka som bor på adressen för att utreda vem eller vilka som kan tänkas vara måltavla, säger Anna Westberg.

Granne: ”Kröp omkring i lägenheten”

En granne som bor nära huset berättar för SVT hur de efter sprängningen överväger att möblera om sina barns rum, så de inte står nära fönstret.

– Jag vaknade av smällen livrädd. Väckte min sambo och kollade till barnen som sov. Kröp omkring i lägenheten för att kolla att ytterdörren var låst och att fönstren var oskadda, säger grannen.

Flera dåd på kort tid

Explosionen är den tredje i Stockholmsområdet på kort tid. Gemensamt för två av dessa är att det på adressen finns personer skrivna som är frihetsberövade misstänkta för tidigare brott, med koppling till Foxtrotkonflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet