Foto: TT

Få röstar i Skärholmen – valdeltagandet har sjunkit i 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i valdeltagande mellan Stockholms stadsdelar. I Skärholmen har valdeltagandet sjunkit i över 20 år, men en satsning på valambassadörer ska vända utvecklingen.

Skärholmen är den stadsdel som har näst lägst valdeltagande i Stockholms stad, förra valet var det bara sex av tio som röstade i kommunalvalet. Men nu jobbar initiativet ”127:s röster räknas” för att vända utvecklingen. Målet är att få fler unga och utlandsfödda att rösta, med hjälp av sju så kallade valambassadörer. De är unga, bor i området och jobbar på ideell basis.

Lina Rida och Alexander Zadruzny är två av valambassadörerna, och de menar att det viktigaste är att minska avståndet mellan politikerna och medborgarna i de områden som så ofta debatteras.

Lina Rida och Alexander Zadruzny Foto: Mattias Lodding, SVT

127 – Skärholmens postnummer

127:s röster räknas startades inför förra valet av idrottsföreningen JKS. Namnet kommer från Skärholmens postnummer som börjar med just 127, och de har gjort allt från att översätta valmanifest till att anordna filmvisningar, poesitävlingar och politiska debatter.

Det finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. I år har man delat ut 8,5 miljoner kronor till organisationer som verkar för att få fler att rösta just där valdeltagandet är lägst.

Rinkeby-Kista: 59,4%

Spånga-Tensta: 69,3%

Hässelby-Vällingby: 74,9%

Bromma: 83,9%

Kungsholmen: 84,8%

Norrmalm: 84,2%

Östermalm: 82,1%

Södermalm: 85,2%

Enskede-Årsta-Vantör: 75,7%

Skarpnäck: 81,4%

Farsta: 77,6%

Älvsjö: 83,7%

Hägersten-Liljeholmen: 83,3%

Skärholmen: 62,5%

Källa: Valmyndigheten/Sweco

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.