Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson om prognosen för antalet patienter på intensivvård för corona. Foto: SLL

Prognosen: Över tusen coronapatienter i slutenvård innan påsk

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronapatienter som kommer behöva vårdas på inom slutenvård förväntas öka kraftigt den kommande tiden. Nu har Region Stockholm presenterat sin egen prognos för utvecklingen.

Efter flera dagar med ett ökat sjukvårdsbehov börjar Region Stockholm nu se ett mönster. Under torsdagens pressträff presenterade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson en prognos för hur framtiden kan se ut när det kommer till antalet coronapatienter som behöver slutenvård.

Virusspridningen kan nå toppen i april

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören så kan virusspridningen ha nått toppen i mitten av april. Prognosen bygger på data från över 60 länder, och utfallet av vårdbehovet hittills i Stockholmsregionen.

– Vi måste komma ihåg att det här är bedömningar, inte sanningar. Men de är gjorda efter den bästa kunskapen just nu, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, under pressträffen.

Den heldragna linjen är prognosen medan den streckade är ytterligare en prognos som är mer pessimistisk. Foto: Region Stockholm

140 patienter till fältsjukhuset i helgen

Under helgen förväntas fältsjukhuset i Älvsjö ta emot sina första coronapatienter.

– De kommer att öppna successivt, och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser dessutom över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så.

Region Stockholm arbetar också med att omfördela patienter för att jämna ut antalet coronasmittade mellan länets olika sjukhus.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta om regionens prognos i videon ovan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att det rörde sig om iva-platser. Det är felaktigt, det är slutenvårdsplatser det handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet