Markanvisningarna till Stockholms allmännytta har halverats på ett år. Foto: TT/arkivbild

Färre markanvisningar till kommunala bostadsbolag

Publicerad

Markanvisningarna till Stockholms allmännytta har halverats på ett år. Nu menar Socialdemokraterna att majoritetens bostadspolitik hotar hyresrätten.
– Stockholm behöver fler hyresrätter, inte färre, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

Byggandet av allmännyttiga hyresrätter är på väg att stanna av, det skriver Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande. Oppositionsborgarrådet hänvisar till exploateringskontorets siffror, som visar att markanvisningar till allmännyttan halverats mellan åren 2017 och 2018.

– De kommunala bostadsbolagen är ett kraftfullt verktyg som staden måste använda för att bygga fler hyresrätter och stärka allmännyttan. Våra unga måste kunna flytta hemifrån och företagen måste kunna rekrytera, säger hon i ett pressmeddelande.

Under 2015 fick allmännyttan 2 585 markanvisade bostäder. Tre år senare var siffran 1 049, och hittills i år har de kommunala bostadsbolagen fått markanvisning till 455 bostäder.

M: Ingen gräddfil för kommunala bostadsbolag

Men Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm stad slår ifrån sig kritiken och säger att det viktigaste inte är vilken aktör som bygger.

– Om andra aktörer har möjlighet att bygga hyresrätter så ska kommunen inte ha någon gräddfil. Det finns de som till och med bygger billigare än de kommunala bolagen, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Finns det då en risk att allmännyttan minskar?

– Socialdemokraterna har högre mål än vi när det gäller allmännyttans bestånd. För oss är det viktigt att det byggs hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Vidare säger Joakim Larsson (M) att han räknar med att nå 9 500 till 10 000 markanvisningar i staden vid årets slut.

Oppositionen: Ombildningar fel väg att gå

Socialdemokraterna i stadshuset menar att de styrande istället öppnar upp för nya ombildningar i allmännyttan.

– Att i det läget, som Alliansen och Miljöpartiet gör, minska ambitionerna för allmännyttan och istället öppna upp för nya ombildningar och utförsäljningar är helt fel väg att gå, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

Antal markanvisade bostäder till allmännyttan

Visa

ÅR SUMMA 

2014      2 359 

2015      2 585 

2016      1 858 

2017      2 554 

2018      1 049 

Fram till 24/9 2019   455 (varav 100 bostäder i Bromma markanvisades redan år 2017 som Stockholmshus men projektet har ändrats)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer