Tio av länets öppna drogscener försvann under 2023. Foto: Robin Haldert/TT

Färre platser med öppen droghandel i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Tio så kallade ”öppna drogscener” försvann i Stockholms län under förra året. Det visar en nyligen gjord kartläggning av bland andra Länsstyrelsen.

– Det är med glädje jag konstaterar att vårt gemensamma arbete kring de öppna drogscenerna ger resultat, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Under två års tid har bland andra Polismyndigheten, länets kommuner och Länsstyrelsen Stockholm samarbetet för att få bort platser i regionen där droger handlas öppet. När man nu kartlagt arbetet konstateras att det idag finns 53 öppna drogscener i åtta av länets 26 kommuner – en minskning med tio drogscener.

– Att den öppna droghandeln har pressats tillbaka på flera platser i länet är ett styrkebesked för den regionala samverkan som bedrivs. Droghandeln hänger inte sällan ihop med våldsbrott och det är genom det lokala arbete som polisen bedriver både enskilt och tillsammans med andra som vi når goda resultat, säger Mattias Andersson, regionpolischef i polisregion Stockholm i ett pressmeddelande.

Landshövdingen: ”Vänder utvecklingen steg för steg”

I exempelvis Hallunda centrum och på Fisksätra torg har aktörerna lyckats få bort de öppna drogscenerna.

– Det är mycket tillfredställande att vår samverkan ger resultat. Tillsammans och med systematiskt arbete vänder vi utvecklingen steg för steg och trycker tillbaka droghandeln, säger landshövding Anna Kinberg Batra.

Däremot ökade narkotika- och våldsbrotten på drygt en tredjedel av de öppna drogscenerna i länet mellan 2021 och 2023, visade en rapport från polisen hösten 2023.

Bland annat ökade narkotikabrotten på de flesta platserna i Solna och Sundbyberg där det finns öppna drogscener.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I december meddelade polisen att Edsberg i Sollentuna kommun inte längre klassas som utsatt område, bland annat för man fått bort den öppna droghandeln – hör hur polisen arbetat och hur boende och företagare märker skillnaden. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Öppna drogscener som försvunnit under 2023

Plats – Lokalpolisområde – Kommun/stadsdelsförvaltning

Hallunda C/Norsborg C – Botkyrka – Botkyrka

Ullerudsbacken-Brunskogsbacken – Farsta – Stockholms stad/Farsta

Dalen – Globen – Stockholms stad/Enskede-Årsta-Vantör

Lagaplan – Globen – Stockholms stad/Skarpnäck

Grantorp/Visättra – Huddinge – Huddinge

Skogås C – Huddinge – Huddinge

Vårby C – Huddinge – Huddinge

Dragongränd – Järva – Stockholms stad/Järva

Nordkapsgatan Husby – Järva – Stockholms stad/Järva

Fisksätra torg – Nacka – Nacka

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.