Foto: Tomas Oneborg/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Färre skjutningar och fler vapenbeslag efter polisens insatser

Uppdaterad
Publicerad

För att förstärka arbetet mot kriminella nätverk i Stockholmsregionen har polisen sedan årsskiftet haft en särskild insats som gått under namnet Max – och nu börjar man se resultat.

Insatsen Max har pågått i drygt ett år men i början av 2018 intensifierades insatserna.

– Vi fokuserar och prioriterar mycket tydligare mot ett fåtal aktörer, säger Jan Evensson, polismästare i Stockholm och kommenderingschef för särskilda händelsen Max.

Insatsen Max är en förstärkning av polisens arbete för att bryta våldskurvan. Arbetsmodellen har hämtats från Södertälje och bygger på erfarenheter i arbetet mot det så kallade Södertäljenätverket.

Fokus på att få bort vapen och handgranater

Arbetsmodellen går ut på att snabbt kunna förstärka med spanare, utredare och poliser med spetskompetens vid brott med kopplingar till kriminella nätverk.

Fokus ligger på att få ner antalet skjutningar, minska antalet illegala vapen och få bort handgranaterna.

– Vi kan konstatera att vi har gjort ett stort antal gripanden av misstänkta personer i grova brott, allt ifrån mord till vapenbrott och narkotikabrott, och att vi har ett större antal beslag av vapen och sprängmedel än förra året, säger Jan Evensson.

”Den nattsvarta bilden som målas upp stämmer inte”

Insatserna har resulterat i färre skjutningar och fler beslag av vapen i år jämfört mot förra.

– Det är många bäckar små. Det har hänt mycket under de här veckorna, vilket vi märker och hör från våra kollegor ute på fältet. I Rinkeby säger de att den nattsvarta bild som målas upp inte stämmer. Det finns ljusglimtar, man ser förbättringar och lokalsamhället tillsammans med polisen och andra myndigheter tar steg framåt. Det är jättevärdefullt och det är märkbart, säger Jan Evensson.

Siffrorna gäller perioden 1 januari – 7 februari

2018: 10 skjutningar, 2 avlidna och 4 skadade

2017: 14 skjutningar, 3 avlidna och 6 skadade

2016: 13 skjutningar, 2 avlidna och 5 skadade

2015: 22 skjutningar, 1 avliden och 10 skadade

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT