Hemlösheten i Sverige har bytt skepnad. Från att ha kopplats till missbruk och psykisk ohälsa beror den enligt Stadsmissionen nu allt oftare på fattigdom. Foto: Hasse Holmberg / TT

Fattigdom driver ny hemlöshet

Publicerad

Hemlösheten i Stockholm ökar – och allt oftare har den sin orsak i fattigdom snarare än missbruk och psykisk ohälsa, enligt Stockholms stadsmission. Föreningen upprepar nu sitt krav på en nationell tak-över-huvudet-garanti.

På Stockholms Stadsmissions verksamhet för människor i akut hemlöshet har besöken fördubblats på tre år, från 15.000 besökare 2011 till 30.000 besökare 2014. Det visar föreningens årliga hemlöshetsrapport. Bakom ökningen står framför allt nyanlända och EU-migranter.

– Vi märker hur hemlösheten byter skepnad. Förr hade en större andel missbruksproblematik och psykisk ohälsa, men nu ser vi hur hemlöshet allt oftare beror på fattigdom, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Även äldre, barnfamiljer, unga vuxna och långtidssjukskrivna drabbas i dag i högre utsträckning av hemlöshet, enligt Stadsmissionen.

Läs mer: Hemlöshet – inget individuellt problem

Många underkänns

Samtidigt får kommunernas arbete med att motverka hemlöshet underkänt i rapporten. I kommunernas ägardirektiv till allmännyttan saknas exempelvis ofta konkreta åtgärder för att hjälpa svaga grupper till bostad, och krav på att bygga billigt.

– Man utnyttjar inte möjligheten att allmännyttan ska användas för att säkerställa bostäder just för dem som har allra svårast att själva lösa sin bostadsfråga – vilket enligt oss vore det rimliga, säger Marika Markovits.

Läs mer: Stora variationer i reglerna kring vinterhärbärgen

Garanti för alla

Stadsmissionen vill se en nationell tak-över-huvudet-garanti.

– Kommunerna har ett nödansvar för alla som vistas i kommunen och vi tycker att det också borde omfatta att man ska kunna få ett kortsiktigt tak över huvudet, säger Marika Markovits.

Ambitionen att alla ska vara garanterade tak över huvudet fanns med i regeringen Reinfeldts hemlöshetsstrategi 2007-2009.

– I dag är den frågan gömd och glömd, konstaterar Markovits.

Fakta: Hemlösa i Sverige

Visa

När Socialstyrelsen gjorde sin senaste mätning 2011 var 34.000 personer hemlösa, i betydelsen utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden.

Av dessa befann sig 4.500 i akut hemlöshet, varav 280 sov utomhus eller i offentliga utrymmen.

I Socialstyrelsens definition av hemlöshet ingår fyra olika situationer: akut hemlöshet, institutionsvistelse eller kategoriboende, långsiktiga boendelösningar som kommunen ordnat och till sist eget ordnat kortsiktigt boende.

Till dessa grupper kommer bland annat hemlösa EU-migranter som vistas tillfälligt i Sverige. Deras antal har uppskattats till minst 4.000.

Källa: Socialstyrelsen, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Stockholm

Mer i ämnet