Foto: Pontus Lundahl/TT

Fel i rösträkningen i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

I valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka har 1 144 röster räknats i riksdagsvalet. Men i distriktet finns bara 1 070 röstberättigade. Det handlar alltså om 74 röster för många, skriver SvD.

Även i regionvalet och kommunvalet har fler röster räknats än antalet röstberättigade i den preliminära röstberäkningen.

– Vi begriper inte det. Jag har inget bra svar till dig. Det här måste kontrolleras i den slutgiltiga rösträkningen, säger Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande för valnämnden i Botkyrka till SvD.

S har fått för många röster

Enligt matematikprofessorn Svante Linusson verkar det vara Socialdemokraterna som har fått för många röster i distriktet, skriver tidningen. Det ska dock inte påverka den preliminära mandatfördelningen i riksdagen.

Enligt den preliminära rösträkningen har S fått 38,5 procent av rösterna i årets riksdagsval i Tullingeskog, vilket motsvarar 440 röster. Det är mer än dubbelt så många röster som för fyra år sedan.

Om felet rättas till vid Länsstyrelsens slutgiltiga rösträkning så kommer det inte att få några konsekvenser.

Liknande misstag 2018

Vid valet 2018 fick ett distrikt i Tyresö dubbelt så många röster som de skulle ha fått. Där upptäcktes fel dock först efter länsstyrelsens kontrollräkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.