Feministiskt Initiativs ledare Gita Nabavi talar då partiet inleder Politikerveckan på Spånga IP i Järva på lördagskvällen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Fi inledde Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

Gita Nabavi från Feministiskt initiativ var första partiledare att hålla tal när Järvaveckan inleddes på Spånga IP på lördagen. Talet kom att präglas av dagens tema Jämställdhet och Jämlikhet och fokus låg på omfördelning av resurser.

– Jämställdhet och jämlikhet är dagens tema, om vi lägger till hållbarhet så är det exakt målsättningen för Feministiskt initiativs feministiska och antirasistiska politik, sa Gita Nabavi och fortsatte:

– Ja, mina vänner, ta fram era pennor för här kommer en snabblektion i feministisk antirasistisk ekonomi. Vi omfördelar från gruppen män till kvinnor, från de som har mycket till de som har lite, vilket möttes av applåder av publiken vid stora scenen.

Järvaveckan 2018

Sex timmars arbetsdag

Gita Nabavi talade om hur kvinnor tar det största ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet.

– Därför vill vi ha sex timmars arbetsdag. När vi tar plats i riksdagen är 40-timmars arbetsvecka historia, sa Gita Nabavi.

Fi:s tal handlade också om höjda pensioner, hållbar konsumtion och klimatfrågan – lägre moms för grönsaker, avgiftsfri kollektivtrafik och högre skatt på flyg och kött.

– Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska vi säkerställa att klimatpolitiken tas på allvar, sa Gita Nabavi.

”En feministisk regering säljer inte vapen”

Hon talade även om våld och förtryck som det största hotet mot Sveriges invånare och demokratin och kom in på försvarsfrågan.

– Då hjälper inte stridsvagnar och en feministisk regering säljer inte vapen, sa Gita Nabavi.

Feministiskt initiativ vill minska anslaget till försvaret med en fjärdedel.

Talet avslutades med att Fi:s partiledare ställde en rad frågor till publiken och en uppmaning att tro på förändring:

– Demokrati, det är vi, och din röst räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet