Hör Film Stockholms vd Kristina Colliander förklara varför hon ändå är ganska nöjd med att staten skjuter till 100 av de 300 miljoner hon hade önskat. Foto: Tommy Bergman/SVT

Filmbranschen i Stockholm välkomnar besked om produktionsrabatter: ”En otroligt bra början”

Publicerad

I dag kom regeringen med ett nytt besked för den svenska filmbranschen: Man ska införa produktionsrabatter för att förlägga filminspelningar i Sverige. Även om rabatten är lägre än vad som tidigare föreslagits är filmbranschen positiv.

– Jag tänker att 100 miljoner kronor är inte de 300 miljoner som vi hade önskat och räknat med, men det är en otroligt bra början, säger Film Stockholms vd Kristina Colliander.

Regeringen vill lägga 100 miljoner per år på produktionsrabatter för filmindustrin, det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens i dag. Den svenska filmbranschen har efterfrågat en satsning för att locka utländska filminspelningar till Sverige – och få de svenska att stanna i landet.

Även om rabatten som nu ska ges är lägre än vad Film- och tv-producenterna samt Tillväxtverket tidigare har rekommenderat tror Kristina Colliander att det kommer att ha effekt på filminspelningarna i Stockholm.

Hör henne berätta hur rabatten kommer påverka Stockholms filmbransch i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.