Till det här rummet kommer ungdomar som tagit droger eller druckit alkohol och behöver akut hjälp. Här berättar Juan Figueroa, överläkare på Maria Ungdom, om varför överdoserna ökar och vilka utmaningar som finns när det gäller att följa upp ungdomar som fått behandling. Foto: Frida Claesson/SVT

Fler unga söker hjälp för drogproblem hos Maria Ungdom – men uppföljningarna är otillräckliga

Publicerad

Överdoserna bland unga har ökat kraftigt under 2000-talet. Till Maria Ungdom i Stockholm kommer allt fler unga med drogproblem och här ser man blandningen av olika droger som en orsak till dödsfallen. Samtidigt görs det inte tillräckligt med uppföljningar efter att en ungdom fått behandling.

Varje år kommer närmare 5 000 unga till Maria Ungdoms mottagningar i länet – en ökning med över tolv procent sedan 2012.

Cannabis, kokain, hallucinogener och opiater, som till exempel tramadol, är de droger som är vanligast bland unga i länet enligt Maria Ungdom.

Droger bland unga

Oroliga föräldrar hör av sig till mottagningarna om de misstänker att tonåringarna börjat använda narkotika.

– Om de plötsligt börjar prestera sämre i skolan, skolkar, pengar försvinner hemifrån eller man får samtal sent på kvällarna. De samlade tecknen är viktiga. När man känner att jag kan inte vara lugn som förälder, jag når inte mitt barn, säger Juan Figueroa, överläkare på Maria Ungdom.

Brister i uppföljning

Urinprover och samtal veckovis är några av de åtgärder som ingår i behandlingen. Fokus ligger på att arbeta strukturerat, där samma typ av frågor om bakgrund ställs till alla ungdomar som kommer till mottagningarna.

Men en stor utmaning är det uppföljande arbetet, som inte görs i tillräcklig utsträckning.

– Vi måste börja göra det, säger Juan Figueroa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet