Se trapphuset där ett av tillslagen ägde rum i klippet. – Ett flertal av de mord som har förhindrats under insatsen har varit aktuella i Stockholm, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef. Foto: SVT

Flera mord har förhindrats i Stockholm genom Trojan shield

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett världsomspännande samarbete har polisen kunnat avkryptera en chattapplikation och därigenom gripa hundratals grovt kriminella. I Stockholm greps igår 20 personer som enligt polisen tillhör den absoluta toppen bland kriminella.

Tidigt på måndagsmorgonen genomförde bland annat Stockholmspolisen tillslag på flera adresser i länet. 20 personer greps och enligt Stockholmspolisen har man satsat på toppskiktet av flera kriminella nätverk.

– Vi har satsat på personer med kopplingar till mord och liknande brott, säger Robert Karlsson som är biträdande regionpolischef i Stockholm.

Det är genom insatsen Trojan Shield som de kriminella har kunnat gripas. Sedan september har polisen kunnat följa användare på den nu avkrypterade chattappen Anom och deras kommunikation. Enligt Stockholmspolisen har flera mord kunnat avstyras genom information från appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.