Hör polischefen berätta mer om innehållet i de krypterade chattarna: ”Väldig osämja i den kriminella miljön”. Foto: Maja Flygt/SVT

Internationellt tillslag – Polischefen: Finns intressanta kopplingar till Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande polisrazzior har gjorts runt om i världen under måndagen som en del av ett internationellt polissamarbete mot grovt kriminella.

– I nuläget är ingen frihetsberövad i Södertälje men det här är bara starten, det kommer mycket mycket mer, säger Max Åkerwall, chef för lokalpolisområdet Södertälje.

Genom att internationell polis har infiltrerat den krypterade telefontjänsten ”Anom” ska polisen fått tillgång till runt 27 miljoner meddelanden och hundratals grovt kriminella har gripits i räder över hela världen.

Operationen kallas ”Trojan Shield” och flera gripanden har skett även i Sverige.

Operation ”Trojan Shield”

– Det finns uppgifter i materialet som är presenterat idag som har beröringspunkter som är kopplat till miljön i Södertälje och den organiserade kriminaliteten, säger Max Åkerwall.

Ytterligare chatt knäckt

Som SVT tidigare har rapporterat kunde ett flertal gripande göras i Sverige efter att en annan krypterad telefontjänst, Encrochat, knäcktes av fransk polis förra året.

Band annat var två män, med kopplingar till Södertäljenätverket, de första i Sverige att att dömas för grovt vapenbrott efter bevis från telefontjänsten.

I videon berättar polischefen mer om hur konversationerna mellan de kriminella kan se ut i de krypterade chattarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet