Rådmännen Kajsa Hällje och Per Bäckström under tingsrättens pressträff i maj. Foto: TT

Flera överklaganden efter fentanyldom

Publicerad

Både åklagaren och de två dömda överklagar domen i ett uppmärksammat mål kring nätförsäljning av så kallade fentanylanaloger.

Två bröder, 24 och 34 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt i maj i år för åtta fall av grovt vållande till annans död, sedan de via nätet sålt två varianter av fentanyl förpackat i nässprejflaskor.

Sju män och en kvinna, födda 1978–1993 och boende runt om i landet, som köpte och använde substanserna dog av förgiftning.

Bröderna nekar båda till brott och vill bli frikända, eller i andra hand få nedsatta straff. Åklagaren å sin sida tycker att männen, som dömdes till fyra respektive fem och ett halvt års fängelse, bör få skärpta straff.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala narkotikamarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet