Hör hur Folkets Husby jobbar för att fånga upp psykisk ohälsa bland befolkningen. Foto: Moa Ferm/SVT

Folkets Husby: Många uttrycker oro och ångest nu

Publicerad

På den annars välbesökta mötesplatsen Folkets Husby märks coronapandemin genom att lokalerna ekar tomma, men trots att huset är stängt för allmänheten fortsätter verksamheten.

– Den fysiska platsen används inte lika mycket utan vi har styrt om och försökt möta behoven i form av samtal digitalt, säger Faisal Muse, processledare Folkets Husby. 

Enligt en ny rapport från Region Stockholm finns en ökad risk för ångest och depression hos befolkningen under coronapandemin. Och risken är större för redan utsatta grupper i samhället. Personer med osäkra arbetsförhållanden, invandrarbakgrund, låg utbildning eller tidigare psykisk ohälsa nämns särskilt vara i riskzonen.

”Socioekonomiska skillnader blir större”

Folkets Husby samarbetar sedan tidigare med Region Stockholm för att förebygga psykisk ohälsa. De har märkt av en ökad oro bland befolkningen och försöker nu vända det.

Corona i Stockholm

– Vi försöker vara där målgruppen är, på sociala medier när det gäller ungdomar, och på telefon för föräldrar, säger Nawroz Zakholy, processledare på Folkets Husby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet