Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Emil Wennerberg, foodtruckägare, berätta om sitt framgångsreceptet med sin foodtruck. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Food truck-ökning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm ökade antalet food trucks rejält under pandemin och trenden håller i sig även nu efteråt. SVT har träffat ägarna till en hamburgertruck som dubblat sin omsättning, trots att konkurrensen ökat.

– Vi kan sälja 800 hamburgare på en dag, säger Emil Wennerberg, medan kollegorna i den trånga trucken smashar burgare så det osar bakom.

Anledningen till att antalet food trucks ökat i Stockholm tros bero på att staden slopat tillståndsavgiften för att bedriva restaurangverksamhet på rullande hjul. Där sparar verksamheterna 30 000 kronor plus moms om året.

Foodtrucks i Stockholm kan försvinna

Men lika bra går det såklart inte för alla. För de food trucks som ligger på marginalen är framtiden oviss. Efter årsskiftet återinförs nämligen avgiften för tillståndet för alla som inte har hyresavtal för en specifik säljplats.

”Att antalet food trucks ökat förra året och detta året är sannolikt främst på grund av avgiftsfriheten. Vi får se hur det blir efter årsskiftet när avgiften kommer tillbaka.” skriver trafikkontoret i ett mail till SVT.

Tillstånd för food trucks i Stockholm

  • 2022 65 st
  • 2021 56 st
  • 2020 44 st
  • 2019 35 st

Källa: Trafikkontoret Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.