Mordet i Norsborg är ett av de som hamnat hos Polisen i Stockholm syd. Foto: Janne Åkesson

Flera mord på kort tid – ”Behöver mer resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm Syd hinner inte med alla mord utan måste skicka vidare ärendena. Nu kräver Liberalerna i Stadshuset fler poliser.

På två veckor har det skett tre mord i ett och samma polisområde, i Norsborg, i Enskededalen och i Sickla, och det har blivit för mycket för Polisen Stockholm syd. De hinner inte med alla utredningar, skriver Dagens Nyheter.

Förundersökningen för mordet i Sickla på måndagskvällen låg från början på polisens enhet Grova brott i Stockholm syd, men har istället skickats vidare till Regionala utredningsenheten i Stockholm.

– Detta är tredje mordet på två veckor och vi kan inte utreda så många spaningsmord samtidigt. Vi har inte sådana resurser säger Annika Teckner, tillförordnad chef på Grova brott Stockholm syd till DN.

Annika Teckner berättar också att det finns våldtäktsmål som är liggande och väntar på utredning.

”Fler behöver arbeta i yttre tjänst”

Liberalerna i Stadshuset reagerar på poliskrisen och menar att finansborgarrådet Karin Wanngård (S) omedelbart måste sätta press på regeringen för fler poliser.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd. Foto: (L)

-  Polisen behöver mer resurser inom en nära framtid, och fler behöver arbeta i yttre tjänst. Men de medel regeringen talar sig varm för är till största delen sådant som ska komma om flera år, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Liberalerna vill höja polislönerna med i snitt 4.000 kronor i månaden och få fler poliser i yttre tjänst, bland annat genom att flytta uppgifter som passhantering och tillståndshantering till andra myndigheter, skriver de i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.