Foto: Christine Olsson/TT

Försäljning av Karolinska kan strida mot lagen

Publicerad

I dag ska försäljningen av gamla Karolinska klubbas i landstingsfullmäktige. Försäljningen har kritiserats bland annat för att en styrelseledamot i det köpande bolaget Niam även suttit i Karolinska sjukhusets styrelse under många år. Nu menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, att blotta misstanken att någon kan ha skaffat sig informationsfördelar gentemot andra budgivare är tillräckligt för att syna försäljningen, skriver SvD.

– Då stämmer det inte med konkurrenslagen. Jag gissar att det kan vara tillräckligt att blotta misstanken finns att någon fått information som inte konkurrenterna haft tillgång till när de skulle lägga sina bud. Det kan ha hämmat eller snedvridit konkurrensen på marknaden vid en offentlig säljverksamhet. I sitt förfarande får man inte gynna eller missgynna någon part, säger Olle Lundin till SvD.

Landstingsdirektören Malin Frenning, som låtit snabbutreda frågan, menar att det inte föreligger något jäv i affären då försäljningen görs upp på central nivå i landstinget och inte i sjukhusets styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer