– Beredskapen är god, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm. Foto: SVT/TT

Första bekräftade coronafallet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya fall av coronaviruset har nu bekräftats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagskvällen. Stockholms första fall, en kvinna i medelåldern, smittades under en resa i Iran och vårdas nu på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik i Huddinge.

– Hon mår efter omständigheterna väl, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, under torsdagskvällens presskonferens.

Ytterligare fem personer i Sverige har påvisats smittade av covid-19. Det gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande under torsdagskvällen.

Personen i Region Stockholm fick symptom i samband med hemkomst från en resa i Iran.

Corona i Stockholm

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi nu fått bekräftat är ett fall av en person som smittats utanför Sverige och inte här i Stockholm, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.

”Har varit beredda”

Totalt har drygt 90 personer testats för viruset i Region Stockholm. Kvinnan som nyligen kommit hem från Iran är den första som testat positivt för viruset i regionen. Kvinnan ska haft nära kontakt med ett fåtal personer, enligt Smittskydd Stockholm.

– Vi har varit beredda på att få ett bekräftat fall av det nya coronaviruset även i vår region. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin.

Karolinska Universitetssjukhusets infektionsavdelning beskriver att de varit förberedda på fall av coronaviruset i Region Stockholm.

– Inom sjukvården är vi vana att hantera smittsamma sjukdomar. Den patient som nu vårdas upptäcktes via vården och det visar att våra mekanismer för att fånga upp smittade personer har fungerat, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Totalt rör det sig nu om sju bekräftade fall av corona i Sverige.

Hög risk i Sverige

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands är hög.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet