Emma Benndorf, landslagsspelare. Foto: SVT.

Första HBTQ-certifierade idrottsförbundet får pris

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Amerikansk fotbollförbundet (SAFF) är först i världen med att som idrottsförbund bli HBTQ-certifierade. Nu har de fått Unionens HBTQ-pris.

Sedan 2011 delar fackförbundet Unionen ut ett pris till en arbetsplats, som har ett aktivt mångfaldsarbete. Det ska finnas en mångfaldspolicy och ledningen ska ta tydlig ställning för allas lika rättigheter. Arbetsplatser som är kopplade till Unionens fackförbund kan själva nominera sig och i år blev det SAFF.

– SAFF är en förebild för andra idrottsförbund. De har en handlingsplan som visar hur man med HBTQ-tänk kan arbeta både på sin egen arbetsplats och ute med sina medlemmar och föreningar, säger Peter Hellberg som är 1:e vice ordförande för Unionen.

Stockholm Pride 2017

Syftet med priset är att uppmärksamma bra förebilder och uppmuntra fler arbetsplatser att arbeta med HBTQ-rättighetsfrågor.

HBTQ-certifierade

Förra året började SAFF arbetet med att få en HBTQ-certifiering och föreningen tittade då bland annat på hur mötes- och omklädningsrum såg ut och på hur frågor kring HBTQ behandlades.

– Det handlar mycket om att få mer kunskap kring frågor med HBTQ-rättigheter. Hur det har sett ut historiskt och hur idrotten tar sig an de här frågorna, säger Henric Hedberg som är styrelseledamot i SAFF.

De aktiva inom fotbollförbundet märker av arbetet på flera områden. Bland annat har de arbetat för att den högsta kvinnliga ligan ska kunna jämföras mer med herrarna. Men även jämställdhet, inkludering och könsidentifiering har diskuterats.

– Det är en väldigt stor grej eftersom vi är först och vi hoppas att kunna föregå med gott exempel och kunna sprida det här budskapet så att folk börjar jobba mer med HBTQ-inkludering, säger Emma Benndorf, landslagspelare.

Uppmuntra till HBTQ-arbete

Unionens förhoppning är att HBTQ-personer ska känna sig välkomna på sin arbetsplats utan att behöva gömma vilka de är.

– Vi hoppas att det här ska sprida sig som ringar på vattnet och att HBTQ-personer på ett enklare sätt kan vara en del av idrottsfamiljen. Att de ska vara en del i den aktiva idrotten och den gemenskapen som den också ger, säger Peter Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2017

Mer i ämnet