Så här såg det ut när första sprängsalvan detonerade vid Londonviadukten. Här börjar mynningen för de arbetstunnlar som ska gå under Södermalm och Saltsjön. Foto: Region Stockholm

Nu har startskottet gått för nya tunnelbanan under Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Den första sprängsalvan för utbyggnaden av den blå linjen söderut har nu detonerat vid Londonviadukten. Där ska mynningen för arbetstunnlarna ligga. Tunnlarna gör det bland annat möjligt att bygga den nya underjordiska stationen Sofia vid Stigbergsparken på Södermalm.

Från Sofia, som kommer att bli en av världens djupast belägna tunnelbanestationer, ska spårtunnlar sedan sprängas fram till Kungsträdgården, Nacka och Gullmarsplan.

Så här är det tänkt att den nya stationen Sofia vid Stigbersparken på Södermalm ska se ut. Foto: Region Stockholm/Sweco.

– Nu är vi framme vid en milstolpe som många har jobbat med i sex år. I och med att bygget av den första arbetstunneln är igång bygger vi nu på riktigt, säger projektchef Andreas Burghauser.

Se mer om  arbetet med nya tunnelbanan under Södermalm i klippet ovan.

Trafiken börjar rulla år 2030

I år kommer arbetet med arbetstunnlarna att starta på åtta olika platser inför utbyggnaden av den blå linjen till Nacka och Söderort. Om allt går enligt planerna, så kommer den nya tunnelbanesträckningen att invigas år 2030.

Nya tunnelbanans dragning i profil under Saltsjön och Södermalm – från Kungsträdgården till Hammarby Sjöstad. Foto: Martin Thelander/Region Stockholm

Sex nya stationer byggs

När allt står klart har blå linjen söder om Kungsträdgården fått sex nya stationer: Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka på sträckningen österut och station Slakthusområdet på förgreningen söderut. Slakthusområdet kommer att ersätta tunnelbanestationerna Globen och Enskede gård.

Här kommer de nya tunnelbanestationerna att ligga på den förlängda blå linjen. Foto: Region Stockholm/Google Maps

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.