Den nya tunnelbaneentrén på Södermalm. Foto: Stockholms läns landsting

Så blir den nya t-banestationen på Söder

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring var uppgången av station Sofia skall ligga. Nu har landstinget tillsammans med Stockholm stad beslutat att stationshuset kommer att byggas i mitten av Stigbergsparken på Södermalm.

Sofia blir den första stationen på tunnelbanans blå linjes utbyggnad från Kungsträdgården till Nacka. Plattformen ska ligga 100 meter ner i marken och Stigbergsparken kommer att vara den enda uppgången.

Istället för trappor och rulltrappor ska det byggas sex snabbhissar med en restid på 30 sekunder. I hissarna ryms omkring 40 personer vardera. Liknande hissar finns i dagsläget på olika stationer i Barcelona.

Planerna har kritiserats då stationshuset med sin bredd kommer att ta stora delar av parken i anspråk. Gräsmattans yta minskas och lekplatsen kommer att försvinna.

– Ja, det är lite tråkigt med tanke på lekplatsen, barnen och alla hundägare, berättar Göran Larsson som jobbar i området.

”Gör Stockholm till en bättre stad”

Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd, menar istället att stationen kommer bidra med mycket för staden.

– Jag har full respekt för att det finns kritik och synpunkter på förändringarna av stadsbilden som vi gör, men jag måste ändå påstå att det vi gör och tillför för Södermalm i form av tunnelbanestationen och tunnelbanedragningen påverkar staden till något mycket bättre.

Även trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons (M), ser positivt på bygget.

– Vi gör detta för att Stockholm ska bli en bättre stad för fler och få en bättre kollektivtrafik.

Inda Drakborg, boende i området, håller med politikerna. Hon berättar att det inte är mycket som går förlorat då barn inte brukar leka i parken och att det istället kommer att komma mycket gott av byggandet.

– Jag tycker det är jättebra att utgången kommer att vara här, sjuka människor måste kunna ta sig till Ersta sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet