Foto: Sweco/Stockholms läns landsting

Tunnelbanestation Sofia får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Skönhetsrådet anser att den 11 meter höga byggnaden är ”mycket problematisk för stadsbilden”.

Det var i våras som förslaget till den nya tunnelbanestationen Sofia ändrades. Enligt den ursprungliga planen skulle den nya stationen i Stigbergsparken inte väcka så stor uppmärksamhet. Station Sofia skulle ha två entréer och en biljetthall under jord. Men dålig berggrund förändrade byggplanerna.

LÄS MER: Delar av berget var för dåligt – nu byggs station Sofia om

Tunnelbanan byggs ut

11 meter hög byggnad

Enligt den nya planen ska i stället en 11 meter hög byggnad uppföras mitt i parken med entréer och biljetthall, skriver Stockholm Direkt. Men efter att det nya förslaget varit ute på samråd, är flera instanser kritiska.

LÄS MER: Sofias t-banestation blir näst djupast i världen

Flera av stadens förvaltningar anser att det är en olycklig utformning på byggnaden. Även länsstyrelsen säger att kulturhistoriska värden kommer att påverkas och Skönhetsrådet menar att den höga byggnaden är ”mycket problematisk för stadsbilden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet