Ordningsvakter får endast patrullera förordningsområden där man har tillstånd. Foto: TT

Polisen godkänner fortfarande inte fritt patrullerande ordningsvakter

Publicerad

I januari sköt majoriteten i Stockholms stad till 20 miljoner extra för ambulerande ordningsvakter. Tanken var att dessa skulle få befogenhet att patrullera i hela Stockholm stad. Men något godkännande för detta har polisen fortfarande inte kommit med.

I en första ansökan bad staden om att göra hela kommunen till ett förordningsområde. Detta sa polismyndigheten nej till. Då kom snart en ny ansökan men nedbruten på varje stadsdel. Ansökan var på över 200 sidor och från polisens sida har det inneburit ett omfattande arbete. Som det ser ut nu kommer något besked inte att kunna ges innan sommaren.

– Arbetet pågår och ordningsvakterna är igång ute på fältet där det idag finns förordningstillstånd. Men vi hade ju velat se möjligheten att ha ordningsvakter på fler platser än idag, säger säkerhetsdirektör Jesper Ackinger.

Vallöfte från Moderaterna

Under torsdagen kom Moderaterna med ett vallöfte om att ändra lagstiftningen så att det ska bli möjligt att anställa ordningsvakter som kan verka i hela kommuner.

– Det kommer dröja innan vi får upp nivån på antalet poliser. Detta förslag gör det möjligt för kommunerna att använda ordningsvakter i högre utsträckning. Det är bra om vi kan komplettera polisen med ordningsvakter i hela kommuner, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé under en presskonferens i Husby.

Ambulerande men begränsade

Pengarna som Stockholms stad tillsatte i januari används redan till de befintliga ordningsvakterna i stadens tjänst. Dessa kan ambulera mellan olika platser där man har tillstånd men inte arbeta fritt i hela kommunen som det först var tänkt. Det största området som man idag har tillstånd för är Farsta centrum.

Hur skulle Stockholmarna märka av om ni får er nya ansökan beviljad?

– Då skulle man få se ordningsvakter på platser man normalt inte ser dem, säger Jesper Ackinger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer