Upplopp i Rinkeby – polisen sköt varningsskott Foto: Janne Åkesson/SWEPIXVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förundersökning om polisskott i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har idag inlett förundersökning efter att polisen sköt verkanseld i samband med polisinsatsen i Rinkeby i måndags. Utredningen gäller misstänkt tjänstefel.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom förundersökningen är i inledningsskedet. Men det är skottet från polisen som det gäller, säger Elisabeth Brandt, kammaråklagare vid Särskilda åklagarkammaren som utreder misstankar mot poliser.

Det var i samband med att polisen skulle frihetsberöva en person i Rinkeby på måndagskvällen som flera personer kastade stenar mot polispatrullen. En polis träffades på armen och skadade lindrigt. Under tumultet avlossade en polis verkanseld, det vill säga att polisen avlossar sitt tjänstevapen för att träffa en person. Ingen träffades dock av skottet. Efter skottet drog polisen sig tillbaka och det blev ett våldsamt upplopp i Rinkeby där butiker plundrades och flera bilar sattes i brand.

Ovanligt med verkanseld

Att polisen skjuter för att träffa vid en insats där man angrips av en större grupp personer är extremt ovanligt enligt flera experter som SVT talat med. En av dem är polisforskaren Johannes Knutsson.

– Jag kan inte minnas någon sådan händelse, det ska vara skotten som avlossades i samband med kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001, säger Johannes Knutsson, professor vid Politihögskolen i Oslo, som tidigare studerat skjutningar av svensk polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet