Foto: TT

Förvirrad av alla regler? Det här gäller i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Ska jag vara hemma om sambon hostar? Och hur många får man egentligen sitta tillsammans på restaurang? Här försöker vi reda ut vad som gäller i Stockholms län.

Väldigt kort kan man sammanfatta både råd och lagstiftning med; håll er borta från andra. Men lite mer utförligt så gäller i skrivande stund, 25 mars, följande i Stockholms län:

Känner du dig sjuk?

Stanna hemma vid minsta symptom som hosta, snuva, feber och beställ ett covid-19-test om du varit sjuk längre än 24 timmar. Alla du bor ihop med rekommenderas att vara hemma från det att någon får symtom som kan stämma med covid-19 tills man gjort testet och vet vad som gäller. Den som stannar hemma får däremot ingen ersättning.

Bor du ihop med eller har du träffat någon som har covid-19?

Om någon i hushållet har bekräftad covid-19 ska alla som bor där stanna hemma i en vecka efter provtagningsdatumet samt ta ett prov på dag 5. Det gäller inte för barn under sex år. Den som måste stanna hemma kan få smittbärarpenning

Om du nyligen träffat någon som har covid-19 och varit närmre än två meter i 15 minuter eller mer ska man provta sig även om man inte har några symptom. Man ska också i möjligaste mån arbeta hemifrån och begränsa sina fysiska kontakter under två veckors tid.

Läs mer om det här på 1177.

Trängsel och avstånd

Trängsel är dåligt, avstånd är bra. Trängsel ska man undvika så mycket det bara går, i mataffären, på restauranger, i kollektivtrafiken etc. I Stockholms län rekommenderas att använda munskydd överallt där det kan bli trängsel. Håll avstånd till andra – två meter gäller både utomhus och inomhus.

Enligt lag så får max åtta personer träffas på allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, exempelvis demonstrationer, teaterföreställningar och marknader. Det gäller också privata tillställningar i lokaler utanför det egna hemmet, såsom festlokaler och gemensamhetslokaler. Undantag är begravningar där 20 personer får samlas.

Kollektivtrafiken

Om du kan, låt bli att åka buss, tunnelbana eller pendeltåget. Alla som kan ska avstå från att åka i kollektivtrafiken, det gäller även skärgårdstrafiken. Den som ändå reser ska ha engångsmunskydd på sig, och det gäller alla tider på dygnet. Om man måste åka kollektivt till jobbet så är det också bra om man kan anpassa sina arbetstider för att undvika rusningstrafiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är råden som gäller för den som funderar på att åka till skärgården i påsk. Foto: TT

Träffa så få som möjligt

Umgås bara med dem du bor med. Om du bor ensam så kan man umgås med ett utvalt litet kompisgäng. Om man ändå träffar folk utanför sin utvalda krets så ska man göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt, helst utomhus med stort avstånd mellan varandra.

Delta inte i större sociala sammanhang som fester, kalas och dop, eller ens middagar hemma hos andra.

Munskydd

Enligt Region Stockholms rekommendationer ska man ha munskydd på sig alltid i kollektivtrafiken och överallt där trängsel kan uppstå, som i butiker, apotek, på vissa arbetsplatser och på olika serviceställen som hos frisören.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En väldigt snabb guide i hur du sätter på munskyddet rätt. Foto: SVT

Restauranger, caféer och andra serveringar

Alla serveringsställen måste nu enligt pandemilagen stänga senaste klockan 20.30, vare sig det är snabbmatsställen, caféer eller finrestauranger. De får däremot fortsätta sälja hämtmat efter stängningsdags.

Det ska vara minst en meter mellan varje bord. Högst fyra person får sitta vid samma bord. Är sällskapet större så får man dela upp sig på flera bord. Men på serveringar som är en del av köpcentrum, gallerior etc däremot, så får det bara sitta en person per bord. Tanken med det är att eftersom alla uppmanas att handla en och en så ska man heller inte äta tillsammans inne på gallerior och liknande.

Shopping och idrottande

Undvik köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Handla ensam och effektivt, var så kort tid som möjligt inne i en butik. Använd munskydd om du måste handla.

Varje butik, sportanläggning och gym måste enligt lag beräkna antalet besökare så att varje person får minst tio kvadratmeter. I de kvadraten räknas inte ytor som det står hyllor, frysar etc på. Oavsett storlek så är maxantalet besökare 500 personer.

Lagen säger också att butiker och andra verksamheter måste ha tydliga skyltar om hur många som får vara inne i lokalen samtidigt och dessutom vidta åtgärder så att folk besöker dem en och en, utan sällskap.

Jobba hemma

Alla som kan ska arbeta hemifrån och arbetsgivarna ska göra vad de kan för att ska gå att genomföra. Använd munskydd om det är trängsel på arbetsplatsen.

Resor

Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vill att man just nu ska avstå alla resor, och säger ”Res bara om du måste”.

Varit utomlands?

Om man har varit utomlands så ska man ta ett pcr-test för covid-19 direkt man kommer hem, samt på femte dagen efter man kom tillbaka till Sverige. Man ska också stanna hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige och undvika nära kontakter. Barn födda senare än 2015 behöver inte testas men ska också stanna hemma i minst sju dagar.

Glöm inte händerna

Och som alltid så gäller att tvätta eller sprita händerna ofta och noga, cirka 30 sekunders tvättande rekommenderas av Region Stockholm.

Källor: Krisinformation.se, 1177.se, sll.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet