Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De gripna svenskarna i Tunisien hålls i förvar av antiterrorenheten misstänkta för olika brott – hör tunisiska journalisten Montasser Sassi om hur de greps och vad de riskerar för straff. Foto: Tunisiska polisen

Foxtrots sista ledarskikt riskerar livstids fängelse i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Efter splittringen inom Foxtrot lämnade Rawa Majids falang sin fristad i Turkiet. Kort efter detta, i oktober, greps fem av dem i Tunisien. Nu sitter de häktade misstänkta för terrorbrott.

– Vanligtvis slutar alla terrormål i domar med minst 20 år, säger den tunisiske journalisten Montasser Sassi.

De fem gripna har, enligt SVT:s kartläggning, ledande positioner inom Bronätverket samt ledande roller inom Rawa-falangen i Foxtrot. De ska bland annat ha bidragit till att glorifiera gängen och dess ledare.

De har även deltagit i en uppmärksammad livesändning på Instagram, där de bland annat hotade en åklagare och förlöjligade Rawa Majids tidigare kumpan Ismail Abdo, efter det misslyckade mordförsöket på Mustafa ”Benzema” al-Jiburi i Irak.

Rymde till Tunisien

De befann sig i Tunisien under en tid före gripandet och reste runt i landet. Efter gripandet har polisen överlämnat ärendet till landets antiterrorenhet då de upptäckte individernas koppling till den organiserade brottsligheten.

Polisen utreder nu hur de gripna kom in i landet med vapen i bilen och vad deras syfte var. Samtidigt är polisen oroliga för att de kan ha fört med sig gängkonflikten till Tunisien.

Ledare i Bronätverket

De gripna i Tunisien tillhör en ny generations ledarskap i Bronätverket som är baserat i Upplands-Bro. Detta nya ledarskap misstänks för inblandning i narkotikahandel och vapenbrott. De har aktivt deltagit i den blodiga konflikten mellan Dalen och Foxtrot sedan de övertog Rawa Majids falang efter splittringen.

Risk för upptrappning om de släpps

De gripna är misstänkta för inblandning i flera brott, såsom medhjälp till mord och planering av mord, smuggling av droger in i landet samt försäljning över hela Sverige. Bland annat finns kopplingar till gängkonflikten i Sundsvall.

De anses vara den sista ledarkretsen för Rawa-falangen i Foxtrot.

– Om de gripna i Tunisien släpps kommer det kunna påverka konflikten, om de nu skulle vilja fortsätta den här mot Ismail Abdo-falangen, säger SVT:s Diamant Salihu.

De har alla svenskt medborgarskap och fyra av dem har dubbelt medborgarskap, vilket kan innebär att de utlämnas till tredje land om de har utlämningsavtal med Tunisien.

Antal efterlysta

Antal häktade i sin Utevaro: 506

Internationellt efterlyst : 153

Nationellt efterlyst : 373

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.