Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de 15-åringar som misstänks för skjutningen i Bosvedjan hade enligt polisens misstankar rövats bort från sin pappa i Turkiet och förts tillbaka till Sverige. Hör SVT:s reporter berätta i videoklippet. Foto: Ur polisens förundersökning

Skjutningen i Bosvedjan: 15-åring rövades bort för att bli barnsoldat åt kriminellt gäng

Uppdaterad
Publicerad

En av de 15-åringar som misstänks för skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall förra vintern hade tiden före händelsen skickats iväg utomlands för att komma undan de kriminella nätverken.

Men en 24-årig toppfigur inom Bronätverket sökte enligt polis och åklagare upp 15-åringen i Turkiet – och förde tillbaka honom till Sverige mot familjens vilja.

Målet efter det stora polistillslaget i Sundsvall mot gängbrottsligheten för ett år sedan har den här veckan gått upp för ny prövning i hovrätten. Den nya rättegången rör 14 av de totalt 24 som åtalades i tingsrätten.

När det gäller den delen i målet som handlar om Bosvedjeskjutningen friades alla misstänkta i tingsrätten, ett bakslag för åklagarsidan.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Kan knytas

Men nu, med stöd av nya uppgifter, anser polis och åklagare att de kan visa att en av de misstänkta kan knytas till brottsplatsen. Något som tidigare inte kunnat göras och som starkt bidrog till att tingsrätten friade de åtalade på den punkten.

När målet nu är uppe i hovrätten anser åklagarsidan också att man kan belägga hur en av de 15-åringar som åtalats för Bosvedjeskjutningen snärjdes av ledande personer inom Bro- och Foxtrotnätverken. Och det bara ett par månader före mordförsöket i Sundsvall.

Skulle komma bort

I september 2022 kom 15-åringens familj och socialnämnden i hemkommunen fram till att pojken tills vidare skulle flytta till pappan i Turkiet, och också gå i skola där. Det för att han skulle kunna komma bort från de kriminella nätverk som han haft kontakt med.

På uppdrag av Foxtrotnätverket

Men bara efter ett par veckor i Turkiet söktes 15-åringen upp av en 24-åring från Bronätverket, som är allierat med Rawa ”Den kurdiska räven” Majids nätverk Foxtrot.

Mot familjens vilja fördes pojken tillbaka till Sverige, där han omgående hamnade i grov gängbrottslighet – bland annat skjutningen i Bosvedjan, som enligt polisens misstankar utfördes på uppdrag av Foxtrotnätverket.

Se och hör i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Mer i ämnet