Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som pekas ut för att ha rövat bort 15-åringen innan skjutningen i Bosvedjan har en viktig roll i Foxtrotallierade Bronätverket, enligt SVT:s Sofia Yohannes – här är hennes analys. Foto: SVT

SVT:s kriminalreporter: Gängen vet precis hur de ska komma åt barnsoldaterna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters kriminalreporter Sofia Yohannes har kartlagt flera av de mest aktiva kriminella nätverken i Sverige. Hon har bra koll på den 24-åring som pekas ut som den som rövade bort 15-åringen i Turkiet och tog tillbaka honom till Sverige.

15-åringen misstänks sedan ha deltagit vid skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall ett par månader senare.

Förra hösten flyttade 15-åringen, skriven i en kommun i Mellansverige, till pappan i Turkiet i ett försök att bryta med de kriminella nätverk han haft kontakt med.

Men efter bara ett par veckor söktes han enligt polisens förundersökning upp av en 24-årig medlem av Bronätverket, som har starka band till Rawa ”Den kurdiske räven” Majids nätverk Foxtrot.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Togs tillbaka till Sverige

Enligt polis och åklagare är det Foxtrotnätverket som ligger bakom skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall förra vintern, som skedde bara knappt två månader efter det att 15-åringen förts tillbaka till Sverige från Turkiet.

15-åringen är också en av de tre som misstänks för att ha deltagit vid skjutningen i Bosvedjan. Dagarna efter dådet poserar han och en annan 15-åring, också han åtalad för mordförsöket, på bild med automatvapen i en ”tryckarlägenhet” i Sundsvall. Lägenheten har enligt åtalet ordnats åt dem av uppdragsgivarna: Foxtrotnätverket.

Nyckelposition i Bronätverket

Den 24-åring som pekas ut som den som förde tillbaka 15-åringen till Sverige för att utföra vålds- och narkotikabrott åt de kriminella gängen, har en nyckelposition inom Bronätverket från norra Stockholm.

– Bronätverket har av polisen beskrivits som Foxtrots våldsutförare. Där har den utpekade 24-åringen en tydlig och viktig roll. Han sitter just nu själv häktad i Tunisien misstänkt för allvarlig brottslighet, säger SVT:s reporter Sofia Yohannes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Mer i ämnet