Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många unga som värvas av gängen är rädda för att deras familjer ska råka illa ut. Därför berättar de ofta inte för sina föräldrar” – hör SVT:s reporter Sofia Yohannes Foto: SVT

SVT:s kriminalreporter: ”Barnen vågar ofta inte berätta att de rekryterats av kriminellt gäng”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes, expert på gängbrottslighet, säger att barn som värvats av kriminella nätverk ofta inte vågar berätta för sina föräldrar. De är rädda för att gängen i stället ska ge sig på deras familjer.

En 15-åring som misstänktes för skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall vintern 2022 hade tiden före dådet – i samråd med socialtjänsten i hemkommunen – flyttat till sin pappa i Turkiet för att komma bort från de kriminella gängmiljöerna i Stockholmsområdet.

Hördes inte om hemresan

Enligt hans advokat Daniel Svensson har 15-åringen själv aldrig hörts av polisen kring uppgifterna om hur han hastigt lämnade hemmet hos pappan i Turkiet i oktober 2022.

Knarkkriget i Sundsvall

Klart är i alla fall – enligt polisutredningen – att 15-åringen fördes tillbaka till Sverige mot de båda föräldrarnas vilja.

I klippet här berättar Sofia Yohannes om vad som kan hända när mycket unga personer på olika sätt söks upp och värvas av de kriminella nätverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet