Fridolin lyfter fram skolans kraft

Uppdaterad
Publicerad

Skolan är vägen ut ur ojämlikhet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när det blev hans tur att äntra scenen på Spånga IP, mitt i ett område som just präglas av ojämlikhet.

Spånga IP är platsen för den pågående politikerveckan i Järva. Mitt emellan villorna i Spånga och de utsatta bostadsområdena i Rinkeby och Tensta.

– Alla skolor måste ge barnen möjlighet att drömma och verktygen att uppfylla dem, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Politikerveckan i Järva

Han nämner Skolkommissionens förslag att tillföra de mest utsatta skolorna sex miljarder kronor under tre år i statliga pengar.

– Det är ett riktigt bra förslag, säger Fridolin som också passade på att lansera ett regeringsförslag om att återinföra obligatorisk prao i grundskolan.

– Prao kan spela väldigt stor roll i ett sådant här område. Skolan är ofta enda länken till arbetslivet, säger han.

Lärarförbundet: Kan inte bero på vilka föräldrar man har

– Vi välkomnar förslaget då prao fyller en viktig funktion för elevers kontakt med arbetsmarknaden och framtida vägval. Men för att det på riktigt ska bli en jämlik rättighet så måste ansvaret för samordning och administrering för praktikplatserna ligga på huvudman och arbetsgivare. Det är inte rimligt att det ska hanteras av varje enskild skola eller bero på vilken föräldragrupp eleverna har, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

Fridolin varnade också för klimathotet i sitt tal.

– Det är allvar nu. Vi har bråttom. Det handlar inte om ett framtida hot, säger Gustav Fridolin och kopplar ihop klimathotet med finansoro, vattenbrist, sjukdomsspridning och krig.

Och som för att betona klimattemat i talet, så mullrar åskan i bakgrunden och molnen hänger tunga över de runt några hundra åskådarna som kommit till Spånga. En rätt blandad publik med politiker, föreningsmänniskor, allmänt intresserade och journalister, ungefär som i Almedalen, om än i mycket mindre skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet