Jacobiskolan hade omkring 700 elever och ägdes av Stiftelsen för bildning som överklagade Skolinspektionens beslut att dra in skolans tillstånd. Foto: SVT

Friskola kan inte öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Den fristående Jacobiskolan i västra Stockholm kommer inte att kunna öppna igen. Skolinspektionens beslut står fast.

Skolinspektionen beslutade förra våren att dra in tillståndet för grundskolan, som ägdes av Stiftelsen för bildning. Motiveringen var ekonomisk misskötsamhet, bland annat i form av skatteskulder, och att flera av personer i ledningen därför var olämpliga.

Skolan, som hade cirka 700 elever, stängdes efter förra läsåret men den rättsliga prövningen har fortsatt. Stiftelsen överklagade Skolinspektionens beslut, men fick avslag i förvaltningsrätten strax före jul. Stiftelsen har inte överklagat förvaltningsrättens beslut, och därmed står Skolinspektionens beslut fast, det skriver TT.

Hela processen, från det att Skolinspektionen började granska huvudmannen, har pågått i totalt 3,5 år.

Från sommaren 2022:  Nedstängningen av Jacobiskolan – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionen stängde ned Jacobiskolan, tidigare Al-Azharskolan, i våras. Nasteha Alis son är elev på skolan, hör henne berätta om hur han påverkats i videon ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.