Två barn, det ena i förskoleåldern och det andra i lågstadieåldern, var ute och lekte i närheten av bostadsområdets centrum när de träffades av skotten. Foto: Christine Olsson/TT

Fyra åtalas efter skott som träffade barn

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas för den uppmärksammade skottlossningen i Flemingsberg söder om Stockholm i somras, då två små barn som var ute och lekte träffades i benen.

Tre andra män åtalas för brott i samband med skjutningen.

– Jag skulle inte väcka åtal om jag inte tror på en fällande dom, säger åklagare Stefan Creutz till SVT.

Mannen som är i 25-årsåldern åtalas för grovt vapenbrott, vållande till kroppsskada grovt brott och grov misshandel, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Ytterligare tre män åtalas för brott som skett i samband med att skottet som träffade barnen avlossades. Två av dem åtalas för grov misshandel och en av dem för grovt vapenbrott.

Barn skottskadade i Flemingsberg

”Helt oacceptabelt”

”Även om skottet enligt mig inte var avsett att träffa något av barnen så är det helt oacceptabelt att personer som inte ska bära vapen ändå gör det och därmed utsätter andra människor för livsfara i sin vardag. Det är därför tillfredsställande att jag nu kan åtala den här mannen, som enligt min mening har orsakat barnen och familjen stort lidande både fysiskt och psykiskt”, säger åklagare Stefan Creutz i pressmeddelandet.

Det var vid åttatiden på kvällen den 17 juli i år som polisen fick larm om en skottlossning i bostadsområdet Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun söder om Stockholm. Två barn, det ena i förskoleåldern och det andra i lågstadieåldern, var ute och lekte i närheten av bostadsområdets centrum när de träffades av skotten. Träffarna tog i benen men skadorna var inte livshotande.

– Det skedde mitt på en ljus och fin sommardag och många var ute i bostadsområdet. Många har sett delar av händelseförloppet och därför har vi kunnat kalla 16 vittnen. Det är ovanligt många, säger Stefan Creutz till SVT.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Försvarsadvokat Robin Söder som företräder den 25-åriga mannen menar dock att bevisningen inte håller för en fällande dom.

– Min klient tycker det ska bli skönt att ärendet prövas. Han förväntar sig att han blir frikänd för det saknas bevisning. Det finns bevis på att den oerhört hemska händelsen har ägt rum, men det finns inte bevisning för att min klient har gjort det, säger Söder.

Kriminellt gäng

Polisen sade efter händelsen att barnen inte var måltavlor, men att de kan ha hamnat i skottlinjen för en konflikt rörande ett kriminellt gäng som verkar i området.

– Polisen har sedan dag ett drivit förundersökningen med full kraft och vidtagit många olika förundersökningsåtgärder för att vi ska kunna väcka ett åtal. Åtalet i dag är resultatet av ett mycket gott samarbete mellan oss, säger Stefan Creutz till SVT.

Händelsen väckte starka reaktioner från politiskt håll. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell sade att ”en ny gräns hade passerats” och Kristdemokraternas Ebba Busch kommenterade på Twitter att ”den här ondskan skyr inga medel”.

Dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) skrev på Facebook att han blev både ”förtvivlad och förbannad”: ”Detta besinningslösa våld som sätter hela bostadsområden i skräck är fruktansvärt. Att använda våld i ett område där barn vistas visar på en fullständig hänsynslöshet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Mer i ämnet