Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL, berättar om de återinförda biljettkontrollerna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu krävs blipp innan man går på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 28 oktober gäller inte en oblippad reskassa som giltig biljett och SL:s resenärer riskerar därför böter på 1500 kronor. Kritiken från framförallt äldre personer har varit hård men enligt SL så görs en rimlighetsbedömning. Böter eller ej bedöms från fall till fall, exempelvis utifrån resenärens ålder eller om resenären har en funktionsnedsättning.

I en del fall kan det vara svårt för resenärer att göra rätt för sig. Det kan exempelvis röra pensionärer som inte har tillgång till smartphone eller andra betalningslösningar. Enligt SL är det då upp till SL:s biljettkontrollanter att göra bedömningen utifrån resenärens ålder.

SVT Stockholm: Blir inte det väldigt godtyckligt, att den enskilda kontrollanten ska göra den bedömningen?

Vi gör alltid en rimlighetsbedömning, det gjorde vi även innan coronapandemin, säger Fredrik Cavalli-Björkman som är trafikdirektör på SL och fortsätter:

– Vi blöder alldeles våldsamt ekonomiskt på kostnadssidan så det är oerhört viktigt för oss att biljettintäkterna kommer in.

SL skriver också på sin hemsida att ensamåkande barn under 15 år inte heller kommer få tilläggsavgift i biljettkontroll även om de saknar giltig biljett.

Nya direktiv kring reskassan

Pinnat inlägg

SL har tappat miljarder i biljettintäkter hittills i år. Nu börjar man med krav på att SL-kort med reskassa ska ha registrerats innan man går på. Skriv gärna om vad ni tycker om åtgärden. Är den nödvändig eller kan man göra på annat sätt?

Tack för alla era åsikter i frågan. Nu stänger vi den här chatten för i kväll.

Anneli • Många äldra resenärer har inte smartphones och en del har fyllt på reskassa som de nu inte kan använda. Detta är helt oacceptabelt. Jag hoppas att detta leder till en helt ny plankargrupp - plankande pensionärer, och inte till ökad isolering och missade besök på vårdcentralen för att de inte kan ta sig dit utan att riskera höga böter.

Madjid • Skaffa en blippmaskin på bakre delen av bussen så man kan blippa. Tänker inte springa till korvkiosken innan och klippa varje gång jag tar bussen. Skamligt av SL!.

Me • Utsugare.

Anders • Under pandemin borde SL som aktör verka för minskad smittspridning i länet genom extra resurser/bussar för att garantera avstånd för resenärerna. Inte gnälla och skylla på hederliga resenärer.

mrplot • Det är dags för skattefinansierad kollektivtrafik.

Barbro Mehlin • Det är upp till SL att ordna så att även kontant kort kan blippas!

Rosie • Min son 42 år har en I-phone 5 där man inte kan ladda ner appen, vad händer då, har laddat som tidigare pengar på sitt kort. Vad händer nu får han böter då?

Anders • SL har haft ett halvår på sig att lösa detta. Åter igen är det en kundfientlig lösning de kommer med. Trött

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer