Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel. Foto: TT / SVT

Grand Hôtels vd ångrar sig efter bokningen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags hölls en uppmärksammad gala på Grand Hôtel. Det skapade en enorm kritikstorm i sociala medier.

SD-galan som hölls på Grand Hôtel i fredags har gjort att tusentals personer recenserat hotellet med bottenbetyg på sociala medier.

Hotellet hamnade mitt i en kritikerstorm och nu går Pia Djupmark, vd på hotellet, ut med ett pressmeddelande om händelsen.

Omdiskuterad prisgala

Läs mer: Proteststorm mot Grand Hôtel efter att SD hyrt lokalen för gala

I meddelandet skriver de att de aldrig borde tagit bokningen och att de borde ha brutit kontraktet så fort de förstod att detta arrangemang kommer att skapa starka reaktioner.

– Den uppmärksamhet som detta fått, har givetvis i sig varit skadlig. När vi för 7 veckor sedan började agera för att komma ur kontraktet var det dock inte negativ publicitet vi tänkte på, vi ville helt enkelt inte ha arrangemanget här, säger Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel.

Förstod inte konsekvenserna

Omkring 400 högpopulister var inbjudna till galan, bland annat Tjeckiens tidigare president Václav Klaus. Han har tidigare gjort flera kontroversiella uttalanden där han riktat kritik mot mångkulturalism och migration.

Läs mer: Kontroveriell gäst på galan

Många i personalen kände stor oro inför kvällen och flera anställda hörde av sig till facket. 

– Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod, men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det, säger Pia Djupmark.

Ångrar ni det här beslutet idag?

– Absolut, absolut.

Varför då?

Jag skulle ha gått på magkänslan men vi satt fast i våra traditioner. Någonstans borde vi och jag förstått att det kunde gå så här långt och det gjorde vi kanske inte fullt ut även fast vi kanske förstod redan rätt tidigt när jag fick vetskapen om vilka de var att det här är ett arrangemang vi inte vill ha, säger Pia Djupmark när SVT Nyheter Stockholm träffar henne på söndagseftermiddagen.

Hon förklarar då att om de skulle få en liknande bokning i dag hade de tackat nej.

– Då skulle vi inte ta emot den, utan avböja.

Ville markera emot

Flera kunder valde även att flytta sina evenemang till andra hotell. En av de var den ideella organisationen Reach for Change som flyttar sin prisgala som uppmärksammar barnrättshjältar.

– Vi upplever att det evenemanget som var på Grand Hôtel i fredags stod för många värderingar som är helt motsatta de vi vill lyfta i vårt evenemang. Och framför allt de goda krafter vi vill lyfta som verkar för barn på flykt i världen. Och därför kände vi att vi måste markera mot det, säger Jon Goland, Reach for Change.

Mer om det här i kvällens sändningar 18.10 och 19.55 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdiskuterad prisgala

Mer i ämnet